Életleltár

Hamerli Éva természetes személyként 25 éves pedagógusi, majd munkanélküli időszakot törölve, 10 éves fizikai munkásévek valóság-fikció turmixaként íródott 25-6 könyv demója. Love storyba csomagolt szoció tartásaként, az Életleltár c. hangos könyv blogomban 2016 nyarától havi főesemény(ek)re írt fejezet(részlet)hez csatolt régebbi könyvbemutató. Régebbi tervezetem szerint a blog tartalmaz(na) Verset mond a szerző és Énekel a szerző linkeket is, melyek alatt a bemutatott könyvrészletben hallható vers-/énekrészlet teljes változatának audio változatát tölteném fel. Köszönöm a lehetőséget, Mindenkinek további sikeres és szép napot kíván H.É, írói Christina Buhela/C.B./CHEB/Buhela

Az újra újélet pillanatképei 3 (Christina Buhela: Életleltár c. hangos könyv zanzája3)

- Micsoda? – Ismerhette meg a sekrestyét rendező fiúcska az álarcmentes, neve szerint is Isten emberét[1].

- Miért, tán nem tudod, hogy a társadalombiztosítás többet fizet egy amputációért, mint az érszűkület gyógyításáért? Nem éri meg, úgymond meggyógyítani az embert – csitította magát a kis lázadó, az identitási gondoktól elsőként megszabadító tanárkollégának tervezett segítő akciójának csődje mögötti föníciai ok dühén túllépve[2]. – Ahogy szerintem a rákbetegség és megannyi újonnan felfedezett, idejében elkapható kór megelőzése, ocsmányul drága oltóanyag miatt vesztett fiatal élet.[3] Vagy gyógyítása drágább az állam bácsinak, mint az egészséges jövő – sziszegett már a kígyó. – Ha létezne is Zukker klónja[4], itt, ebben az országban előbb fektetne be értelmetlen tanulmányokra, soha munkát nem látott bérekre, luxuson is túlmutató, előbb-utóbb korrupcióval fémjelzett ügyletekbe, mint a prevencióba – készült zárni szarkazmusát, Karola. De csak győzött a kisördög, vagy inkább a pár hónapja még sérült gyerekekben csak a szépet, csodát látó egykori tanerő keserűsége. Elkeseredése a szeretet ünnepének készülődését megcsúfoló gyűlölködés, agresszivitáscsírák, s nem egy esetben a felnőttektől látott, átélt antiszociális megnyilvánulások miatt.

- Igen, sejtem az alapját ennek az egésznek. Esetleg te is hallottad az érsebésszel készült riportot.[5]

- Ha az összehoz minket csatorna reggeli műsorában készültre gondolsz, akkor igen, azt hallottam. Csak az a bibi, hogy az előbbi kép érvényes a szintén jövőt jelentő oktatásra is. Be kellett zárni a bizonyos szférának azonnali profitot nem termelő szakiskolákat, most meg barkácsolnak otthon apukák, ha nem épp kontár Mek Elekek; sírt ásva a szénmonoxidos otthonokban elalvó nagymamának, kisgyermeknek, vagy épp a tanulmányokra rosszul emlékező adhock villanyszerelő után leégett házban alvónak.

A valamikor kicsi a bors, de erősre is mondható országunk egyre sötétebb képet mutató oktatási teszt eredményességének ok-okozati boncolását már az utcán folytatták. És még itt is segítettek Karolának az égiek, vagy egyszerűen jól időzítve kapcsolta be a mobilja rádiójának hírfelvételét.

>>”Vizsgálatot rendelt el a miniszterelnök a PISA-eredmények[6] kapcsán. Orbán Viktor csak a jelentés elkészülte után, annak ismeretében kíván véleményt mondani. A természettudományi, matematikai és olvasás-megértési kompetenciákat vizsgáló PISA-teszten katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek. Az előző felmérés óta nálunk romlott a legjobban a gyermekek teljesítménye az EU-tagországok közül.”<<[7]

Ha Karola nem is mondhatta semmilyen megközelítésből sem pozitívnek a hír tartalmát, számára akkor is felfelé kezdett haladni az a bizonyos óriáskerék. A megannyi újra és újrakezdés értelmetlenségét mutató megpróbáltatást jelentő év után, 2017 Adventjének vége felé ismét mert élni. Kezdte önmagának szétesett darabjait megtalálni. Tudta, ha most indulna az ozorai selejtezőre, és maradnának ketten a színpadon, már nem a darabokra hullott oktatási vállalkozás, családi élet, iszonyattal áztatott holtodiglan-holtodiglan zárására emlékezve mondaná Váci örökéletű intelmét:

Újra kell kezdeni mindent, / minden szót újra kimondani…”[8]

Ahogy adta az erőt Gábor atya, a férfi, megértette, és megtanította értékelni a panaszmentes életet:

-      „A panaszkodás megkérdőjelezi Isten gondoskodását, jellemét és hozzáértését. A panaszkodással lényegében azt mondod: „Uram, ezt jól elszúrtad! Megvolt a lehetőséged, hogy teljesítsd kívánságaimat, de nem tetted.”[9] – Csitította Karolát Gábor, a téli szünet előtti pénteken, megunva a már nem csak körülötte észlelt, hallott karácsonyi készülődés gyűlölködését, a szeretet ünnepének feleslegességének szitokszavait.

-      Bocs, én mindig is ettől féltem, hogy el ne jussak idáig, de még egyedül se maradtam, már egyre többször azonosultam én is a nőknek inkább nyűg, mint pihenés a tavaszi és téli többnapos ünnep.

Az őszinte szeretet bibliai majd fromi[10] lényege után Gábor előtt a korát sokáig nem ismerő Kitti adta vissza a portásnőnek, az embernek az életkedvet:

-      Látod, érte érdemes élni, elvetni minden gyáva ötletet, amikor csalódik az ember, ha végre boldog merne lenni – mutatta kisunokája legújabb képét, Karola.

-      Ne beszélj butaságokat, hallod-e! – Csóválta fejét a gyerekek szemében szigorú, valójában szív-lélek tanárnő.

-      Köszönöm, Kittikém! Itt bent már nem vagyok bizonytalan. Ti visszaigazoljátok az elveszettnek látott emberi értéket. Ahogy törődtök velem, emberszámba vesztek – gyülekeztek Karola torkában a gombócok, szemében a jóérzés gyöngyei.

-      Köszönöm, ha így érzed, szervusz, édesem!

-      Szervusz! – Ölelte át Kittit, a barátságtól, az újabb csalódástól pár hónapja még félő nő.

Este pedig a barátság vagy szerelem, mit érzek kérdést latolgató asszony elé Gábor gurította a nagybetűs élethez vezető szőnyeget:

-      Én már többször kérdeztem, vagy csak utaltam rá, de még mindig nem tudom, miért mondasz le a megvalósítható, a csakis rajtad múló álmodról.

-      A nyelvvizsga hiányában diplomavédés nélküli nyista tanításra, vagy az előadóművészi vizsgalehetőség törlése miatt nuku szereplésre gondolsz? Vagy netán a szolfézs-, kottaismeret nélkül dédelgetett utcai, esetenként szakkolléga mellett gyakorolható énekre? Mert immáron mindegyik esélyével végeztek az évek.

-      Miben maradtunk múlt héten a szerelemnek nincs korhatára végszó után?

-      Semminek ne fordítsunk hátat, amit tiszta szívvel adunk, agyunk tudatosítja álmunk megvalósításának lehetőségét, amely elvileg Istentől rendeltetett cselekedet, fejlemény is lehet – tagolta Karola a legutóbbi életlecke elméletét, az atyától szokatlan bővített mondat elején csak a fejmagasságban látható szöszmöszt törölgetve az öltönyön. S ahogy akadoztak a szálak, lassította a memoritert, nézett fel a férfire, állt meg a zavart, majd a lélektükör csodálatánál.

-      Akkor? Mit szólnál egy bizonyításhoz?

-      Bizonyításhoz? Lesz még hittanórád a suliban?

-      Karolám, én már elköszöntem. Inkább arra gondoltam, hogy a Szentestét gyerekeidnél töltenéd, de 25-től nálunk lennél. Ha jól tudom, nem kell akkor hétvégén dolgoznod.

-      Nem. Az ünnep a családé.

-      Így gondoltam én is.

-      De a te csalá… Szóval, sikerült megtalálni a nevelőszüleidet?

-      Az én családom a falu, Karola. Ahonnan a kispap Pestre jött az egyetem után. Úgyhogy este a családi kápolnában, a kistemplomban elénekelnéd az Áve Máriát.

-      Gábor! – Sóhajtott Karola.

Átölelték egymást, majd lassan indultak a még lemaradt ajándékok beszerzését segítő körútra. A magyar-amerikai fogyasztói szokásokat őrző üzletházba belépve mindketten osztották a számukra most nem csupán vásárlást ösztönző zenei hangulatot.

„Nézd, nézd, fenn a szivárvány, szép ívét!/Nézd, nézd, nincsenek felhők elmúlt a zápor rég./Kék ég bársonya fénylik, ó mily szép!/Látod, nyílnak a rózsák, nyílik a százszor szép.”[11]

ZANZA VÉGE[1] Gábor név eredete

[2] A 2010-től letöltött, anyagi háttér miatti halálozás, az időben felismerhető, előjegyzést anyagiakkal kerülhető életsors-csonkításokra vonatkozózó cikkek, audió fájlok gyűjteményét szerző Életleltár c. hangos könyv Hírforrás CD-je/könyvtára tartalmazza.

[3] Utalás a megfizethetetlen agyhártyagyulladás elleni oltás hírére (Music FM 2016.12.15-i Hírek) – A fikció és a valóságra utaló információ közti időeltérés a jelenet tartalmát nem módosítja – szerző.

[4] „Lemondani készül újonnan létrehozott jótékonysági szervezetének javára a Facebook-részvényeinek 99 százalékáról a közösségi oldalt alapító Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan.” Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20151202-megvalik-a-vagyonatol-zuckerberg.html

[5] Forrás: ….-i reggeli műsor, melyből készült felvétel dokumentum fájlja az Életleltár c. hangos könyv Hírforrás CD-jén/könyvtárában látható.

[6] „A PISA betűszó. Feloldása Programme for International Student Assessment, azaz „a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja”…. A programot a kilencvenes évek végén hívta életre a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), melynek Magyarország 1996 óta tagja. A PISA monitorozó jellegű felméréssorozat, amely három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) vizsgálja a 15 éves tanulók képességét. A felmérés háromévenként zajlik az OECD-tagországok és a programhoz csatlakozó egyre növekvő számú partnerországok irányításával. Először 2000-ben, ezt követően 2003-ban, majd 2006-ban volt mérés. Az egyes mérések alkalmával egy-egy műveltségi terület nagyobb hangsúlyt kap, mint a többi.” Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/PISA-m%C3%A9r%C3%A9s

[7] Forrás: Music FM, 2016.12.13-i Hírekből

[8] Váci Mihály: Valami nincs sehol c. verséből, mely költemény szavalata az Életleltár c. hangoskönyv, Verset mond a szerző könyvtárának audio fájljai közt található.

[9] Forrás: Bob és Deby Gass: Mai Ige 2016. október – december

[10]Erich Fromm (Frankfurt am MainNémetország1900március 23. – Murato,Svájc1980március 18.) filozófus, szociálpszichológus, humanista. …. Filozófusként, pszichológusként és szociálpszichológusként éppolyan ismert, mint szerzőként és a 20. század jelentős humanistájaként, valamint gyakorló pszichoanalitikusként, Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm / „A szeretet művészete Erich Fromm Művészet-e a szeretet, vagy kellemes érzés, amit megtapasztalni a vaksors műve, olyasmi, amibe az ember, ha szerencsés, „beleesik"? Ez a könyvecske - noha az emberek többsége manapság kétségkívül az utóbbi nézetet vallja - az előbbi feltevésen alapul: a szeretés művészet, melyet meg kell tanulnunk. Ez nem könnyű, de az egyedüli lehetőség arra, hogy ebben az egyre inkább elidegenedő világban az elkülönültséget, a magányt legyőzzük, leküzdjük. kevesebb” Forrás: https://www.libri.hu/konyv/erich_fromm.a-szeretet-muveszete.html

[11] Forrás: zeneszoveg.hu-ról Alex Tamás - Szivárvány dal ( Óz a csodák csodája )

Az újra újélet pillanatképei 2 (Christina Buhela: Életleltár c. hangos könyv zanzája2)

Pár héttel később Karola hite erősítésének tudhatta be a régebben is egyre többször vallott, mindennek oka van, vallásos kolleganője szerint rendeltetésként megélt rosszban jót látni akarást, találást.

A portafülkében is gyakorolható pedagógusmúltat elismerő, akár egy pillantással, szóval, sőt cselekedettel emberi segítséget adó tanárok, tanárnők, az iskolatitkár távolságtartást tanító szeretetteljes eligazításai hozzájárultak a kimondhatatlan, feledni való felejthetetlen dolgok háttérbe helyezéséhez, a hajnali mélydepit csak az iskola oldhatja, hangulat tudatos változtatásához.

Ráadásul, mint azt az egyik adventi napon megtudta, október végén háta mögött álló férfi az a pap, Gábor atya, vagyis volt főnökének druszája, ki azon a délutánon őt elutasította a templomban.

>>Köszönöm, hogy fogadott, és főleg, ha meghallgat, s esélyesnek tart a karácsonyi Áve Mária-előadásra. /Tudja, mi a Szentestét nem szereplésre éheseknek tervezett show-ként tartjuk meg. Azért, ha felkészült, hallgatom.<<

Érezte december elején is azt a gyomorremegést, amit a kivételesen nem csupán fizetési kérdések miatti tüntetéssel fémjelzett[1] őszi szünet előtti naptól se tudott helyrerakni magában. A helyzet, a már előre sejtetett vereség helyzete, vagy az ilyen az én formám, megint egy cuki, tuti, nőket gyóntató székbe nem is vétek, bűn miatt, inkább charm-jáért, hangjáért vonzó nőket helyre rakó pasi bizsergetését.

>>Szépen kezdte, már-már hajlottam is volna a kérésre… Mit is mondott…? / Karola. Huszár Karola. / Huszár?<< Mosolygott a hajnalban még ülőhelyet is hagyó villamoson a visszaemlékező nő. „Szegénykém, te tán vörösebb voltál, mint én, jobban égtél a zavartól. Aminek okát tán ma se tudnám, ha össze nem futnak a Gáborok a vendéglőben.”

Nem kellett sokat tanakodnia, hogy a három négyzetméteres személyes teret adó átmeneti szállót váltó, munkát, lakást biztosító jelenlegi hétvégi főnökének vállalkozásába érkező éhes Gáborok ismerik-e egymást. A vendégtérbe ugyan nem mehetett ki, csak a személyzeti étkezés idejére, azért a konyhaajtó ablakán kinézve láthatta Horváth és Huszár Gábor huncutmosolyos koccintását. Másnap a templomi énekgyakorlás értékelését Gábor atya az alkalomhoz, adott pillanathoz illő példabeszéddel zárta.

- Valóban jobb volt ez már, Kari – lepte meg a már nem csupán szereplésvágyra éhesnek tartott nőt a lelkipásztor, egykor barátjának tartott, volt főnökétől megszokott becézésével. – Viszont még most sem merlek felengedni Szentestén a karzatra, ne haragudj. Nem csak én tartom egyfajta véteknek a hangképzésed megszakítását, s a takarító néni múltkor megkérdezte, mit tanítottál.

- Honnan tudta?

- Ha jól emlékszem, másodjára voltál itt. Akkor, amikor a Neptun megszűnt[2], és az egyik gyerek anyukája megkeresett pár szülő nevében.

- Szent Habakuk! Valóban beszélgettem egy elkeseredett, ha jól emlékszem, ötgyerekes édesanyával, akinek az ikrei SNI[3]-sek. Őt próbáltam nyugtatni, hogy a másoddiplomáját nyelvvizsgája híján megvédeni nem tudó konyhalány nincs egyedül sorsával. A szakemberhiánnyal küzdő kis országunk képtelen megfizetni a valós értéket jelentő munkaerőt, össze-vissza kábítják közmunkával és ki tudja, milyen módon betöltött munkaerő-piaci hézagot figye…

-  Karolám, lényeg, ha megbocsátasz.

-  A jövőt már akkor felülíró anyagiak miatti lenullázás.

-  Hoppá. Lényegről, nem kritikába csomagolt túlkapásról beszéltem.

- Nem hinném, hogy akkor is túlkapásnak neveznéd, ha csak az érrendszeri kezelések és amputáció közti árrést tanulmányoznád – indult be Karola gőzgépe.[1] A pedagógusok életkörülményeivel és oktatás helyzetével kapcsolatos cikkeket, cikkek linkgyűjteményét szerző Életleltár c. hangoskönyv Hírforrás könyvtára tartalmazza.

[2] A tanulási nehézségekkel küzdő, saját nevelési igényű (SNI) gyerekek oktatását biztosító iskola megszűnt, helyére kínai nyelvoktató tanfolyamokat működtető vállalkozás kerül témájú Híradó felvételének dokumentumát az Életleltár c. hangos könyv Hírháttér könyvtára tartalmazza.

[3] A saját nevelésű igényű gyermekekkel foglalkozó cikkek, információs linkek szerző Életleltár c. hangos könyv Hírforrás könyvtárában találhatók.